0%

Gepubliceerd op: 16 Jul 2014

Warmtewet niet meer van toepassing op VvE

Warmtewet niet meer van toepassing op VvE
De Minister van Economische zaken heeft de Tweede Kamer bij brief van 7 juli 2014 laten weten op korte termijn een wetswijzigingstraject ten aanzien van de Warmtewet te willen starten. De minister wil hiermee VvE’s met gebouw gebonden installaties uitzonderen van de verplichtingen voor een leverancier die volgen uit de Warmtewet. Niet lang na invoering van de Warmtewet op 1 januari 2014 hebben onder andere de belangenorganisaties Vereniging Eigen Huis en VvE Belang de ministers Blok en Kamp aangeschreven over de nadelige gevolgen voor VvE’s door invoering van deze wet. In bepaalde gevallen wordt een VvE namelijk gezien als leverancier van warmte in de zin van de Warmtewet, omdat de VvE dan een contractuele relatie heeft met de verbruiker voor de levering van warmte. Dit is bijvoorbeeld het geval indien de gezamenlijke eigenaren in een VvE een blokverwarming met een gebouw gebonden installatie in eigendom hebben. Wanneer een VvE als leverancier in de zin van de Warmtewet wordt gekwalificeerd, dan heeft dit veelal onevenredige administratielasten en andere verplichtingen tot gevolg. Door de huidige Warmtewet wordt een VvE die als leverancier wordt aangemerkt onder andere verplicht een prijsplafond op de warmtetarieven toe te passen, een verplicht lidmaatschap bij een geschillencommissie aan te gaan en de kosten hiervan te dragen, de leden financieel te compenseren bij storingen uit de kas die de leden zelf vullen en tevens alle storingen te registreren. De minister volgt het oordeel van de belangenorganisaties. In zijn brief geeft de minister aan van oordeel te zijn dat de verhouding die bestaat tussen een VvE als warmteleverancier en appartementseigenaren een fundamenteel andere verhouding is dan die tussen de overige warmteleveranciers en afnemers. Om die reden wil de minister de Warmtewet aanpassen zodat VvE’s met gebouw gebonden installaties over het algemeen worden uitgezonderd van de verplichtingen die leveranciers uit hoofde van de Warmtewet hebben.

Woningcorporaties

De minister laat eveneens weten dat de Warmtewet wel van toepassing zal blijven op Woningcorporaties. Wel zal tijdens het wijzigingstraject worden onderzocht of er wijzigingen in de wet wenselijk zijn voor gevallen waarin een woningcorporatie een deel van de woningen in een gebouwencomplex heeft overgedragen aan particulieren in de vorm van een appartementsrecht in een Vereniging van Eigenaars. Hierover zal door het ministerie het overleg met onder met woningcorporaties Aedes en De Nederlandse Woonbond worden aangegaan.

Tijdelijke maatregelen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), is belast uitvoering van en het toezicht op de naleving van de Warmtewet. Nu een VvE met gebouw gebonden installaties op dit moment onder de Warmtewet valt, heeft de minister de ACM verzocht om vooruitlopend op de daadwerkelijke wetswijzigingen hiermee wel al rekening te houden. Hiermee worden VvE’s met gebouw gebonden installaties vooruitlopend op de wetswijziging al uitgezonderd van de verplichtingen voor een leverancier die volgen uit de Warmtewet. De voorbereidingen voor het wetswijzigingstraject zijn reeds gestart. Naar verwachting van de minister zal in het voorjaar van 2015 een voorstel tot wijziging van de Warmtewet aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

AVVR

Team

Datum

16 Jul 2014