Meerdere gemeenten hebben al langere tijd behoefte aan middenhuurwoningen. Dit omdat elke gemeente streeft naar een woningvoorraad die aansluit bij de wensen en behoeften van haar inwoners. Passend en betaalbaar wonen voor een diversiteit aan huishoudens is daarbij één van de belangrijkste aandachtspunten. Middenhuur is bedoeld voor net afgestudeerden, jonge gezinnen met een middeninkomen en senioren.
Reeds vanaf 2014 is gestart met een overleg tussen zowel ontwikkelaars, beleggers, woningcoöperaties en de gemeente Utrecht over het te voeren beleid met betrekking tot midden-huurwoningen. Daarbij is een Actieplan Middenhuur opgesteld. Dit document is onlangs geactualiseerd en op 7 december 2017 vastgesteld. Op zich lijken de meeste marktpartijen thans wel de weg naar het middenhuursegment te kunnen vinden. De bouwprognoses voor 2017 t/m 2019 laten namelijk een flinke stijging zien. De ontwikkeling van de voorraad van middenhuurwoningen blijft echter een complexe opgave. Er zijn namelijk knelpunten die roet in het eten kunnen gooien. Zo signaleert het Actieplan de volgende knelpunten:
- Het aanbod sluit onvoldoende aan bij de doelgroepen De doelgroepen hebben door het vanuit de overheid opgelegd passend toewijzen van huurwoningen nauwelijks meer toegang tot coöperatiewoningen, anderzijds is het voor hen vanwege de aanscherping van de hypotheekregels nauwelijks nog mogelijk een woning te kopen. Een middenhuurwoning zal derhalve een goed alternatief moeten zijn, ware het niet dat er een trend waarneembaar is in stijgende m²-prijzen.
- Aanpassing Woning Waardering Stelsel (WWS) De puntentoekenning uit het WWS wordt verruimd. De verwachting is dat het loslaten van het puntensysteem van het WWS voor woningen tot 40 m² de trend van kleinere woningen tegen snel stijgende middenhuurprijzen in de hand zal werken.
- Geen zicht op huurprijsontwikkeling De huurprijs wordt getoetst aan de aanvangshuurprijs. Verder toezicht op de ontwikkeling van de huurprijs blijft achterwege. Het kan dus zo zijn dat een middenhuurwoning binnen korte tijd in het segment komt boven de € 950,00. Daarmee zal een dergelijke woning niet meer beschikbaar zijn voor de beoogde doelgroep.
- Transparantie uitgangspunten Het is van belang om eenduidige uitgangspunten in onderhandelingen te hanteren en deze ook inzichtelijk vast te leggen in bijvoorbeeld besluitvormingsdocumenten. Dat gebeurt nu niet of te weinig als gevolg waarvan onderhandelingen kunnen leiden tot uiteenlopende uitkomsten. Dit is niet wenselijk.