Het kabinet heeft de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid ("NOW") geïntroduceerd. Op dit moment wordt overleg gevoerd met het UWV WERKbedrijf ("UWV") over de uitvoering van deze regeling. De hoofdlijnen van de regeling ten aanzien van de NOW zijn als volgt.
Allereerst kan op dit moment geen werktijdverkorting ("WTV") meer worden aangevraagd. Als al een toekenning is verkregen voor werktijdverkorting, dan blijft deze vergunning van kracht. Als de werkgever deze vergunning wil verlengen dan dient gebruik te worden gemaakt van de NOW.
In het geval dat al online een WTV aanvraag is ingediend maar nog geen antwoord is verkregen dan dient even te worden afgewacht. De aanvraag wordt in dat geval beschouwd als een aanvraag onder de nieuwe regeling. Bij de werkgever zal aanvullend informatie worden opgevraagd.
Wat houdt de NOW in?
Kort gezegd kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen. Werknemers met een vast én met een flexibel contract kunnen hierdoor "gewoon" worden doorbetaald. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor drie maanden worden aangevraagd, met de mogelijkheid tot verlenging (eventueel onder andere voorwaarden) met nogmaals drie maanden. De maximale duur van de NOW is dan ook zes maanden. Een belangrijke voorwaarde bij de NOW is dat de werkgever zich bij de aanvraag committeert géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt. Daarnaast dient de werkgever, net zoals bij de werktijdverkortingsregeling, tenminste 20% omzetverlies te verwachten. De NOW ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020. De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maar te allen tijde maximaal 90% van de loonsom. Hiervoor is het volgende voorbeeld gegeven:- als 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
- als 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
- als 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.